Followers

Tuesday, December 1, 2009

H.A.D.I.A.H vs D.U.I.T

salam semua..
hari nie dah masuk bulan 12...sekejap je dah sampai hujung tahun kan...rasa cepat sgt masa nie berlalu..umur pun makin meningkat...kengkawan pun dah mula nak mengakhiri zaman bujang dorang dah...tgk cam aku..dah ader anak sorang..soal nak tambah lagi tu kene tunggu la dulu yerk...kalo ikutkan boleh jer kalo aku nak tambah bilangan ahli keluarga aku nie haa..tapi biar la stabil dulu keadaan ekonomi skrg...betull..org cakap anak nie pembawa rezeki..aku x nafikan..tapi insyallah,kalo tuhan nak bagi rezeki kat aku skrg pun aku terima...

cakap pasal bulan 12 nie kan...dalam bulan 12 nie jgk la berduyun2 surat jemputan kawen yang masuk dalam peti surat kat rumah aku tu minta aku untuk menghadirkan diri..kalo ikut list yang dah aku catat kat,boleh dikatakan setiap minggu dlm bulan 12 nie aku kene attend majlis kawen...nak pegi wedding nie plak xleh tgn kosong..kalo x hadiah,paling2 duit mesti kene bagi..yela..ikut logik pun..tuan rumah dh banyak berhabis..masa nie la kita nak bantu dorang kan..kalo bagi aku la kan..antara duit vs hadiah...aku prefer duit..bukan la nak ckp aku nie mata duitan..kalo ikut pendapat aku la kan..kalo kita bg duit,atleast duit tu dorang leh guna untuk keperluan pihak pengantin untuk menampung perbelanjaan selepas majlis..yela..duit katering...duit mak andam..semua tu bukannyer bayar full pun...semuanya bayar separuh dulu..(ni berdasarkan pengalaman aku dulu la...)..soal hadiah aku x nafikan berguna jgk sbnrnye..contoh..kalo kengkawan bagi set pinggan mangkuk,blender dan sebagainyer...leh la guna masa masuk rumah baru..tapi kalo dah korang dapat set cawan sampai sepuluh dan ko hanya guna satu set jer..yg lagi sembilan set tu lagi mana ko nak simpan...

so bagi aku...dua2 pun ader manfaatnyer pada pengantin..tapi ape kata b4 korang nak attend majlis kawen member2 korang..cuba tnya dorang tu perlukan barang atau duit?...bukan apa..atleast kita membantu kawan kita sebenarnye..buatnyer member tu tggl dgn family dulu..kalo korang bagi hadiah..kan x pasal2 hadiah tu tersimpan lama...silap haribulan time nak masuk rumah baru,hadiah dah xleh nak guna...kan dh sayang...
aku just bagi pendapat aku jer la...lain org..lain pandangannyer...tapi bak kata org putih..sharing is caring right?..so aku just share jer la pendapat aku nie...x semestinye betul...yang penting niat..betul x??......

No comments: